2010 m. liepos 23 d., penktadienis

VARŠKĖČIAI SU MĖLYNĖMIS

Jūra šiltut šiltutėlė, tikrai nepamenu, kada Baltija bebuvo taip įšilus...Tik, vat tas vandens augalų žydėjimas trukdo džiaugtis ir taškytis ant bangų. Lyg kokie tiršti šiltibarščiai :) Na, bet tikiuosi, rytdienos žaibai, griaustiniai ir visas sąmyšis, kuris nusimato gamtoje, truputį prablaškys vandenį. Taip gera, pagalvojus, kad dar visas rugpjūtis ateity...
O aš skubu, skubu atsivalgyti ir atsidžiaugti vasaros uogomis. Kai taip karšta, bijau, kad viskas, kaip staiga prasidėjo, taip pat greit gali ir pasibaigti. Todėl artimiausiu metu nusimato keletas skanių, išbandytų, saldžių ir nelabai saldžių receptų su vasaros gėrybėmis. 
O tuo tarpu, mano kaktusyne, kuriame kaktusai tiesiog "kaifuoja" nuo šilumos, baltų žiedų trio. Labai jau trumpas tas jų žydėjimas, pražysta vakare, o kitos dienos vakare jau randu nuvytusius. Gražiausi - ryte, todėl džiaugtis, apžiūrinėti ir fotografuoti tenka tik ką išlipus iš lovos, su kavos puodeliu pašonėje:


O kepam šiandien varškėčius su daug mėlynių. Vyresniojo sūnaus pageidavimu, kuris šią vasarą dirba Palangoje. Kasdien nuvažiuoja ir grįžta dviračiu daugiau nei trisdešimt kilometrų, o dar visą dieną prastovi ant kojų...Žodžiu, grįžęs apetitu nesiskundžia, nors maistui gana išrankus...


Tešlai:
3 pakeliai varškės (9%, po 190 g);
2 šaukštai riebios grietinės;
4 kiaušiniai;
8 - 10 šaukštų miltų;
žiupsnelis druskos;
4 šaukštai cukraus;
šaukštas degtinės;
šaukštelis vanilinio cukraus;
geras puodelis ar pusantro šviežių mėlynių;
aliejaus kepimui;
miltinio cukraus pabarstymui.

Kaiušinių trynius atskiriu nuo baltymų. Varškę ištrinu su cukrumi, grietine ir tryniais, įberiu vanilinio cukraus. Suberiu miltus ir gerai išmaišau. Miltų dedu tiek, kad tešla nesigautų labai skysta, darau šiek tiek į tirštąją pusę, kad šaukštu dedant į keptuvę, tešlos kauburėlis neišskystų, o liktų stovėti. Tada lengviau blynus apversti ir mažiau kimba prie keptuvės (o tokį polinkį varškėčiai turi). Įpilu degtinės (tuomet blynai nepritraukia aliejaus). Kiaušinių baltymus išplaku iki labai standžių putų ir atsargiai įmaišau į tešlą. Taip pat švelniai įmaišau ir mėlynių uogas. Kepu karštame aliejuje, keptuvėje, kol gražiai paruduoja. Iškeptus pabarstau cukraus pudra. Patiekiu su plakta grietinėle ir uogiene, ar grietine ir uogiene, ar vien tik grietine, ar valgome vienus. Čia jau kaip kam...:)

4 komentarai:

  1. Kavos jau isipyliau, prasau dabar ideti kelis blynus :)
    P.S. pas mus jau antra diena kaip nulyja, apsiniauke ir a.D. ne taip karsta ;) paskutini karta lije ko gero buvo pries 3 savaites (:

    AtsakytiPanaikinti
  2. Uh, kaip norėčiau tau tų blynų įdėti, Aguonėle... O lietaus laukiam, dangus pakraščiuos juodas, tolumoj blyksi, pamžėl artėja iki mūsų :) Ot džiaugsmas, ar ne? :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ausrra, as irgi turiu toki kaktusa, tiksliau tris viename, taip jau suaugo, irgi megaujasi siluma ir krauna daug daug zieduuuuu

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ot rojus kaktusams, šią vasarą! Žydi, pailsi, ir vėl žydi... Smagu, kad ir pas tave gražu, Neringa!

    AtsakytiPanaikinti