2010 m. rugpjūčio 16 d., pirmadienis

BULVINIAI MIELINIAI BLYNAI

Nors vasara į pabaigą - oras kaip tropikuose. Mano kaktusams trumpėjančios dienos nė motais. Matyt prisiminė savo tėvynainius, kurie mėgaujasi drėgnai karštu klimatu ir be atvangos skleidžia žiedus. Žiedų sezonas šiemet ypatingai ilgas...Taigi, echinopsiai...



...ir taip vadinamos "ausys" arba opuntijos. Šitų keletą lapų prieš tris ar keturis metus "nugvelbiau" Italijoje, tiesiai nuo Viduržemio jūros pakrantės, tiesiog iš smėlio ir visai nesitikėjau sulaukti žiedų Lietuvoj. Bet va, še tau, kad nori:


Na ir dar vienos, labai spygliuotos ausys, kurias daug kas augina ir kurios kasmet žydi be jokio vargo, o jei dar glosto grynas tropinis oras ir laisto šiltas lietus...


Bulvinius - mielinius blynus nužiūrėjau J. Kairienės sudarytoj knygoj "Lietuviški patiekalai" (1991 m.). Seniai ketinau pabandyti. Išoriškai - bulviniai blynai ir tiek. Bet vat skonis per vidurį. Nei bulviniai, nei mieliniai. Ne tokie "skysti", kaip grynai bulviniai, visai neprigėrę riebalų, purūs ir savotiški. Mes valgėm su grietine, bet labai tiktų ir su uogiene, kas mėgsta. Būtų visai neblogi iškepti ne su druska, o saldūs...



Reikia:
1litro bulvių tarkių;
2 kiaušinių;
15 g šviežių mielių;
0,5 - 1 stiklinė pieno;
bandelė (aš naudojau dvi riekes baltos duonos);
druskos;
riebalų kepimui.

Kiaušinių trynius atskirti nuo baltymų. Mieles ištrinti su trupučiu pieno ir pastatyti šiltai, kad pakiltų (aš įbėriau žiupsnelį cukraus). Bandelę ar duonos riekes užpilti pienu, kad išmirktų. Sutarkuotos bulvės gerai išspaudžiamos...


...ir užplikomos likusiu verdančiu pienu. Į jas dedami tryniai, iškildytos mielės, piene mirkyta bandelė, druskos. Viskas išmaišoma...


...ir tešla pastatoma šiltai pusvalandžiui ar kiek daugiau. Pakyla beveik dvigubai (nors kažkaip nesitikėjau).
Atšaldyti kiaušinių baltymai gerai išplakami, sudedami į tešlą ir atsargiai išmaišoma:


Blynai kepami įkaitintuose riebaluose.


Į stalą knygoje rekomenduojama patiekti su grietine ar kastiniu :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą