2011 m. sausio 21 d., penktadienis

MOLIŪGŲ SĖKLŲ PYRAGAS...


... su šlakeliu kvapnaus, klampaus ir sodraus moliūgų sėklų aliejaus.


Toks neįprastai žalsvas, su riešutų poskoniu. Pyragas prie kavos ar arbatos, vertas visų geriausių pagyrų.

Reikia:
100 g moliūgų sėklų;
150 g minkšto sviesto (ir dar šiek tiek formai patepti);
4 kiaušinių;
200 g cukraus (skaniausiai su ruduoju);
žiupsnelio druskos;
100 ml nerafinuoto moliūgų sėklų aliejaus (tokio labai tiršto ir tamsaus, be galo kvapnaus);
250 g miltų;
2 šaukštelių kepimo miltelių;
miltinio cukraus ar plytelės baltojo šokolado paviršiui.

Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių.
Moliūgų sėklas pakepiname sausai keptuvėje, kol ims traškėti ir šiek tiek apskrus (tik nesudeginame!). 


Ataušusias susmulkiname virtuviniu kombainu.
Kepimo formą patepame sviestu ir šiek tiek pabarstome keletu šaukšteliu gautų moliūgų sėklų trupinių.
Minkštą sviestą ištriname su cukrumi ir druska iki purumo. Supilame moliūgų sėklų aliejų ir gerai išplakame (elektriniu pagalbininku - apie tris minutes). Kiaušinių trynius atskiriame nuo baltymų ir sudedame į tešlą. Gerai išmaišome. Suberiame smulkintas moliūgų sėklas, įsijojame miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir vėl išmaišome (tešla turi gautis labai tiršta ir klampi).
Kiaušinių baltymus išplakame atskirame inde iki standžių putų ir labai švelniai šaukštu įmaišome į tešlą.
Gautą masę sukrečiame į kepimo formą ir kepame apie 40 - 50 minučių, kol įbestas medinis pagaliukas išlįs sausas.



Ataušusį, ištrauktą iš formos, pabarstome miltiniu cukrumi arba užliejame vandens vonelėje išlydytu baltuoju šokoladu.


Pastovėjęs man jis buvo dar skanesnis, tik laikyti reiktų pridengtą, kad nedžiūtų... :)

Pilstomo nerafinuoto moliūgų sėklų aliejaus galima įsigyti parduotuvėse Aliejus

Šaltinis Delicious Days

6 komentarai:

  1. Šis pyragas visiškai atitinka mano skonį, būtinai jį pasigaminsiu. Beje, man dar labai patinka abrikosų kauliukų aliejus, nuostabaus migdolų kvapo, iš to paties tiekėjo.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Turėtų būt labai skanus.Traukiu į sąrašus, greit pjausiu moliūgą, tai sėklų bus

    AtsakytiPanaikinti
  3. aš irgi iškart nustačiau, kad man patinktų.
    O aliejaus tokio, kokį aprašei, noriu irgi. Esu mačius tik vienam prekybcentry, pagamintas Slovakijoje...ar jį turėjau omeny?
    Gal 300 ml talpa, užrašyta slovakiškai kažkaip juokingai ir oranžinis moliūgėlis nupieštas.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Rennie, abrikosų kauliukų aliejų esu turėjusi, tik naudojau veidui valyti ir rankoms drėkinti. Kvepia tikrai labai skaniai... :)

    Forelle, tikrai skanus. Ir geras ne tik skonis, bet ir graži žalsva spalva, kurios nuotraukos visai neperteikė. O su sėklom iš moliūgo, įtariu, bus nemažai darbo - juk reiks ir padžiovinti ir išlukštenti :)

    Dalia, nežinau, kieno gamybos, gal net kelių rūšių mačiau, bet svarbu, kad būtų nerafinuotas. Ir moliūgų sėklų, žinoma. Tas aliejus nebjaurus ir vienas, aš tai galiu gert šaukštukais, man skanu. O juk turėtų jo gerti ir vyrai, norėdami savo prostatą tausoti...

    Žodžiu, jei bandysit, praneškit, kaip patiko :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Oho! Šis pyragas atrodo skaniai. Negalvojau, kad moliūgų sėklos gali būti naudojamos pyrago pagrindui. Puikus receptas.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Oho! Šis pyragas atrodo skaniai. Negalvojau, kad moliūgų sėklos gali būti naudojamos pyrago pagrindui. Puikus receptas.

    AtsakytiPanaikinti