2015 m. rugsėjo 8 d., antradienis

KAPOTOS TEŠLOS TARTA SU KRIAUŠĖMIS IR OBUOLIAIS


Kapota tešla - mano naujas labai gardus atradimas, tinkantis tiek saldiems, o ypač pikantiškiems, nesaldiems pyragams ir pyragėliams. Iš esmės tai visiškai nieko nauja. Daugelis Jūsų (ypač vyresnieji) tikrai pamena tortą "Seklyčia". Būtent šis skanėstas gaminamas iš kapotos, dar vadinamos pusiau sluoksniuotos tešlos. Jos receptą užtikau vartydama retro stiliaus, daugiau nei prieš trisdešimt metų išleistą (ir šiais laikais perleistą) knygą ilgu pavadinimu "Lietuviškų tautinių ir firminių tortų, pyragaičių, sausainių, plokštainių, vyniotinių, keksų, pyragų, bandelių ir kitų miltinių kepinių receptūrų rinkinys" , B. Rutkauskienė, 2014 m. Nors receptūros šioje knygoje surašytos kiek neįprastai, gal daugiau skirtos masinei, profesionaliai gamybai, tačiau ilgiau pastudijavus bei į pagalbą pasitelkus šios srities žinovus, suprasti tikrai nesunku.



Man patinka šios tešlos tekstūra. Lyg ir trapi, tačiau dar ir sluoksniuota, tikrai labai skani! Ir ruošiama nesudėtingai. Plonai kočiota senovinė tarta užlankstytais kraštais (tokio kepinio pavadinimą gerai atspindi angliškas apibūdinimas "rustic"), kuriai nereikia kepimo formos, galėtų būti kepama ne tik su obuoliais ir kriaušėmis, bet ir su slyvomis. O gal sluoksniuojant visas rudeniškas gėrybes paeiliui - obuolius, kriaušes, slyvas ir net moliūgus!

Reikia:
tešlai:
180 g miltų
100 g sviesto (kuo šaltesnio ir tik "tikro")
100 g riebios grietinės
žiupsnio druskos

įdarui:
2 kriaušių
1 didelio rūgštesnio obuolio
pusės citrinos sulčių
2 - 3 valg. š. apelsinų džemo (galite keisti abrikosų arba aviečių džemu)
1  - 2 valg. š. sviesto (lydyto)
2 - 3 valg. š. rudojo cukraus
1 mažo kiaušinio aptepimui
miltinio cukraus ir cinamono mišinio pabarstymui

Tešlai ant darbastalio suberkite miltus, sumaišytus su druska. Į vidurį sudėkite mažais kubeliais supjaustytą šaltą sviestą ir viską kapokite plačiu peiliu, kol gausite daug smulkių drėgnų trupinių. Sudėkite grietinę (ji taip pat turi būti gerai atšaldyta) ir vėl viską kapokite peiliu, kol nebeliks sausų miltų.


Tuomet viską suminkykite rankomis, turite gauti minkštą, elastingą tešlą. Jei šiek tiek limpa prie rankų, pasibarstykite miltais, tik nepadauginkite, tešla neturi gautis per daug kieta. Suminkykite rutulį, įvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai pusvalandžiui, o geriausiai - keletui valandų arba visai nakčiai.

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių kaitros. Pasiruoškite kepimo popieriaus lakštą, kuris tilptų į kepimo skardą.

Kriaušes ir obuolį nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite skiltelėmis. Apšlakstykite citrinos sultimis ir atidėkite.

Tešlą išimkite iš šaldytuvo, truputėlį palaikykite, kad suminkštėtų ir plonai iškočiokite didžiulį apvalios formos lakštą (50 - 60 cm skersmens). Perkelkite jį ant kepimo popieriaus (arba iš kart kočiokite ant jo). Viduryje pasižymėkite apytikriai 30 - 35 cm skersmens apskritimą (aš uždėjau didžiulę lėkštę ir vos paspaudžiau, kad jos kraštai liktų matomi). Pažymėtą sritį ištepkite apelsinų džemu. Ant jo ratu išdėliokite obuolių ir kriaušių skilteles, dėliokite pakaitomis, obuolius maišant su kriaušėmis.


Viršų patepkite lydytu sviestu ir apibarstykite ruduoju cukrumi. Kraštus užlenkite link vidurio ir patepkite kiaušinio plakiniu.


Pašaukite į orkaitę ir kepkite 35 - 45 minutes, ko gražiai paruduos. Kepimo laikas priklauso nuo to, kaip plonai kočiosite.


Išėmus iš orkaitės gerai atvėsinkite ir apibarstykite cukraus pudros bei cinamono mišiniu. Patiekite su jogurtu, vos paplakta grietinėle ar plombyro ledais. Skanaus!



Ruošiant šią tešlą naudokite tik geros kokybės, ne mažiau nei 82% sviestą ir gerą, ne mažiau nei 30% riebumo grietinę. Šie produktai turi būti gerai atšaldyti. Dirbkite sparčiai, kad sviestas nespėtų labai sušilti ir suminkytą tešlą tuoj pat dėkite į šaldytuvą. Nuo to priklauso puikioji kepinio tekstūra!

Gražaus rudens!





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą